یکی از روش های درمانی در دندانپزشکی که بسیار رایج می باشد پر کردن دندان بوده و با هدف برطرف کردن آسیب دیدگی های دندان از قبیل پوسیدگی و … انجام می شود. با استفاده از روش پر کردن دندان می توان قسمتی از دندان را که آسیب دیده برداشت و سپس جای خالی را با مواد مخصوص پر کرد. مواد پرکننده دندان ها هم به رنگ سفید که هم رنگ با دندان ها می باشد و هم به رنگ سیاه وجود دارد که ماده سفید بیشترین کاربرد را در این روش دارد چرا که هم رنگ دندان ها بوده و قابل مشاهده نمی باشد و زیبایی دندان ها را نیز تحت تاثیر قرار نخواهد داد.
در این مقاله به طور کامل در مورد نحوه پر کردن دندان و مزایا و معایب آن صحبت خواهیم کرد پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.
علت پر کردن دندان چیست؟
این روش به دلایل مختلفی برای افراد انجام می شود که یکی از دلایل مهم آن وجود سوراخ و حفره در دندان ها به علت پوسیدگی دندان و موارد مختلف دیگر می باشد که با استفاده از مواد پرکننده می توان این سوراخ و حفره را از بین برد.
از علت های دیگر نیاز به پر کردن دندان می توان به وجود لکه های سیاه و تیره بر روی دندان، شکسته شدن یا ترک خوردن دندان، حساس شدن دندان ها نسبت به گرما و سرما، ساییده شدن دندان ها و پوسیده شدن دندان ها نیز اشاره کرد. که در صورت مواجه با هر کدام از این مشکلات افراد باید در اسرع وقت برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنند.
انواع مواد پر کردن دندان
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم، مواد مختلفی جهت پر کردن دندان ها وجود دارد که مهم ترین آن ها مواد هم رنگ دندان ها و آمالگام می باشد در ادامه این مواد را بررسی خواهیم کرد.
مواد آلگام
یکی از قدیمی ترین ماده ای که جهت پر کردن دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد، آمالگام می باشد که رنگ آن نقره ای بوده و از چند فلز مانند نقره، جیوه و قلع تشکیل شده است و به دلیل رنگ تیره ی آن به طور معمول از آن ها برای پر کردن دندان های عقب و دندان هایی که در دید نیستند استفاده می شوند.
مواد کامپوزیت یا هم رنگ دندان ها
کامپوزیت پرکاربردترین مواد در پر کردن دندان ها می باشد که ظاهر آن ها بسیار شبیه به دندان های طبیعی بوده و برای ترمیم پوسیدگی های کوچک و همینطور پر کردن دندان های جلو و قابل مشاهده کاربرد دارد.
مواد طلا
یکی از مواد دیگری که برای پر کردن دندان استفاده می شود و بسیار گران می باشد طلا است که به طور معمول تنها برای مواقعی که نیاز به مستحکم کردن دندان ها می باشد از آن ها استفاده می کنند. این ماده ماندگاری بسیار بالایی داشته و همچنین با بافت لثه و دندان سازگار است. یکی از بهترین و مقاوم ترین مواد در پر کردن دندان طلا می باشد.
نحوه پر کردن دندان
حال بعد از بررسی مواد پرکننده دندان ها به بررسی نحوه پر کردن دندان ها خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.
در ابتدا فرد تحت بی حسی موضعی قرار خواهد گرفت که موجب می شود تا دردی را در حین انجام اعمال دندانپزشکی حس نکند بعد از تزریق بی حسی در صورتی که دندان فرد دچار پوسیدگی شده باشد بهترین دندانپزشک پوسیدگی ها را با استفاده از ابزارهی خاصی با حفط نسوج سالم دندان برداشته و سپس قبل از پر کردن حفره برای اطمینان از حذف کامل پوسیدگی عکس رادیوگرافی از دندان ها تهیه می شود و در صورت عدم وجود پوسیدگی در نهایت با استفاده از مواد پر کننده دندان ها که با صلاحدید پزشک متخصص و میزان پوسیدگی انتخاب می شود، سوراخ و حفره به وجود آمده پر خواهد شد.
پس از پر کردن دندان ها برای حفظ زیبایی و جلا دادن به دندان ها این مواد با استفاده از ابزارهای مخصوص پولیش و تنظیم خواهند کرد تا موجب آزار فرد در هنگام جویدن غذا نشوند.
دوران نقاهت پر کردن دندان
دوران نقاهت این درمان کوتاه بوده و افراد به مدت ۲۴ ساعت بعد از انجام آن می توانند هر گونه نوشیدنی و مواد غذایی را مصرف کنند. اما باید به این نکته اشاره کرد که دردی که در اثر پوسیدگی در افراد قبل از پر کردن وجود داشت بعد از انجام این روش از بین خواهد رفت و ممکن است مقداری درد جزئی بعد از پر کردن وجود داشته باشد که بعد از چند روز و با مصرف مسکن های تجویز شده توسط دندانپزشک از بین خواهند رفت.
از جمله مواردی که در دوران نقاهت باید رعایت کرد، پرهیز از مصرف غذا تا رفع کامل بی حسی، پرهیز از مصرف مواد غذایی جویدنی بعد از پر کردن دندان با مواد آمالگام، پرهیز از مصرف مواد غذایی رنگی بعد از پر کردن دندان ها با مواد کامپوزیت، پرهیز از مصرف مواد غذایی سفت و چسبنده و رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. در صورتی که این نکات به درستی رعایت شود تا مدت ها افراد دندان های سالم خود می توانند لذت ببرند.
مزایا و معایب پر کردن دندان
این روش دارای مزایا و معایبی می باشد که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد.
مزایای پر کردن دندان
- جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی دندان
- جلوگیری از وارد شدن اسیب بیشتر به دندان ها
- بهبود ساختمان دندان
- استحکام و تقویت دندان های شکسته
- بهبود و اصلاح رنگ دندان
- محافظت در برابر خرابی و پوسیدگی
معایب پر کردن دندان
- درد آزاردهنده و طولانی مدت
- واکنش های آلرژیک و حساسیت به مواد پرکننده دندان
- احساس درد در دندان های مجاور به دلیل برخورد این مواد به سایر دندان ها
- حساسیت نسبت به گرما و سرما به دلیل ایجاد تغییرات بر روی بافت دندان
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله ذکر کردیم در صورتی که افراد با علائمی از قبیل حساسیت دندان ها به گرما و سرما، درد دندان ها، تیر کشیدن دندان، ایجاد سوراخ و حفره هایی در دندان ها و … مواجه شدند باید در اسرع وقت برای درمان آن به کلینیک دندانپزشکی و متخصص مراجعه کنند و در صورت صلاح دندانپزشک می توان برای برطرف کردن این سوراخ ها و حفره ها از روش پر کردن دندان استفاده کرد.
سوالات متداول پر کردن دندان
مانگاری این روش به رعایت مراقبت های بعد از آن و رعایت بهداشت دهان و دندان دارد و در صورت رعایت این موارد تا ۱۰ سال نیز این روش ماندگاری خواهد داشت.
بله، هنگامی که مدت زمان زیادی از ترمیم دندان ها گذشته باشد و نکات مراقبتی از قبیل پرهیز از مصرف مواد غذایی سفت و چسبنده رعایت نشود احتمال بروز این اتفاق وجود دارد.