کامپوزیت ها یکی از محبوب ترین روش ها برای اصلاح طرح لبخند و زیبایی دندان ها و چهره ی افراد می باشد که امروزه طرفداران بسیاری پیدا کرده است، اما مانند تمام روش های دیگر علاوه بر مزایایی که دارد، دارای عوارضی نیز می باشد و برخی از افراد به دلیل نگرانی بابت عوارض آن، در انجام آن دچار تردید می شوند. باید به این نکته اشاره کرد که اگر این روش توسط دندانپزشکی ماهر و متخصص انجام شود عوارض جبران ناپذیری را در پی نخواهد داشت.
در این مقاله به بررسی عوارض کامپوزیت دندان و روش های برطرف کردن آن ها خواهیم پرداخت.
ماندگاری عوارض کامپوزیت دندان
برخی از افراد پس از انجام کامپوزیت دندان تا چند روز بعد از انجام آن احساس درد در دندان های خود داشته که می توان برای برطرف کردن آن از مسکن ها استفاده کرد. اما در صورتی که درد با سوزش و کبودی همراه باشد باید افراد در اسرع وقت به دندانپزشک برای تشخیص علت و درمان مراجعه کنند. این روش نسبت به روش های دیگر مانند لمینیت دندان از عوارض کم تری برخوردار می باشد. و می توان گفت که عوارض این روش در صورتی که جزئی باید در مدت زمان کمی بهبود پیدا خواهد کرد.
بهبود عوارض جانبی این روش در هر فردی متفاوت بوده و برای یک فرد تا چند روز و برای دیگری تا چند هفته زمان خواهد برد. هم چنین رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت های بعد از این روش در مدت زمان عوارض کامپوزیت بی تاثیر نمی باشد.
مشکلات و عوارض کامپوزیت دندان
این روش علاوه بر مزایایی که دارد، دارای عوارضی نیز می باشد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
شکستن کامپوزیت دندان
به طور معمول برندهای کامپوزیت از استحکام بالایی برخوردار هستند، و درصد شکستن آن ها خیلی کم می باشد اما در صورتی که مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان به درستی رعایت نشود، امکان دارد که آن ها کامپوزیت ها شکسته و خرد شوند و باید برای درمان و برطرف کردن آن از ترمیم استفاده کرد که همین امر هزینه های اضافی را در بر دارد.
بوی بد دهان
در صورتی که کامپوزیت ها به درستی و توسط دندانپزشکی با تجربه بر روی دندان ها نصب نشوند، موجی ایجاد فاصله بین کامپوزیت ها و خط لثه شده و همین امر منجر به تجمع مواد غذایی و باکتری ها در این قسمت می شود که بوی بد دهان را در پی خواهد داشت.
از بین رفتن و پوسیده شدن دندان ها
به دلیل نصب نادرست کامپوزیت ها وایجاد فاصله بین آن ها و خط لثه، و همینطور رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان به صورت اصولی پوسیدگی دندان نیز علاوه بر بوی بد دهان ممکن است، پیش بیاید.
کبودی و ورم در ناحیه لثه ها
ممکن است تورم و کبودی لثه ها بعد از انجام این روش برای افراد ایجاد شود که به مدت زمانی دو هفته ادامه داشته و برای کاهش آن ها می توان از داروهای ضد التهابی تجویزی توسط دندانپزشک مصرف کرد.
واکنش های آلرژیک
برخی از افراد به کامپوزیت ها آلرژی و حساسیت داشته که همین امر موجب سوزش، تورم و تغییر رنگ لثه می شود که برای درمان آن باید کامپوزیت ها را برداشت.
افزایش حساسیت دندانی
از عوارض رایج این روش می توان به حساس شدن دندان ها اشاره کرد که دلیل آن، پاکسازی دندان ها قبل از کامپوزیت می باشد. که این پاکسازی به طور معمول برای از بین بردن پلاک ها و مواد غذایی باقی مانده بر روی دندان ها انجام خواهد شد، این امر موجب حساس شدن دندان ها نسبت به سردی و گرمی خواهد شد. برای درمان آن می توان از خمیردندان های ضد حساسیت به صورت دو مرتبه در روز استفاده کرد.
احساس درد بعد از کامپوزیت
به طور معمول احساس درد بعد از این روش در برخی از افراد ایجاد خواهد شد که با گذشت دو هفته از آن برطرف خواهد شد. اما در صورتی که این درد مداوم بوده و با گذشت زمان بدتر و شدید تر شود، باید برای تشخیص علت آن به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کرد. این احساس درد بعد از کامپوزیت دلایل مختلفی دارد که از جمله این دلایل می توان به وجود پوسیدگی در دندان های زیرین کامپوزیت، مراقبت نکردن از کامپوزیت ها، عادت های نادرستی مانند دندان قروچه کردن و یا ساییدن دندان ها، فرم دهی نامناسب کامپوزیت بر روی دندان ها و آسیب دیدن رگ ها و رشته های عصبی هنگام کاشت کامپوزیت اشاره کرد.
کاهش و درمان عوارض کامپوزیت دندان
برای کاهش عوارض کامپوزیت دندان باید از یک سری نکات و مراقبت های تجویز شده توسط بهترین دندانپزشک رعایت کرد که این نکات عبارتند از:
- مسواک زدن و نخ دندان کشیدن
- نوشیدن آب و مایعات بعد از هر وعده غذایی
- از گاز زدن و جویدن غذاهای سفت و سخت در چند روز اول بعد از نصب کامپوزیت خودداری کرد.
- مصرف نکردن نوشیدنی ها و غذاهای اسیدی و حاوی الکل
- استفاده از دهانشویه های تجویز شده
- پرهیز از استعمال دخانیات و سیگار
هم چنین باید به این نکته اشاره کرد که درمان عوارض این روش با توجه به نوع عارضه متفاوت می باشد.
اگر که عارضه شکستگی کامپوزیت باشد برای درمان آن باید ترمیم ترک خوردگی و شکستگی را انجام داد، و همینطور اگر بوی بد دهان عارضه ایجاد شده باشد، باید برای درمان آن از یک رژیم غذایی مناسب و سالم استفاده کرد.
در صورتی که عارضه ایجاد شده پوسیدگی باشد باید برای درمان، ترمیم پوسیدگی را با استفاده از روش های متنوعی که وجود دارد؛ انجام داد.
عوارض کامپوزیت دندان های جلو
افرادی که این روش را تنها برای دندان های جلویی خود انجام می دهند، در دو هفته ابتدایی ممکن است مقداری درد به خصوص در هنگلم غذا خوردن داشته باشند که موقتی بوده و پس از مدتی از بین خواهد رفت، هم چنین یکی دیگر از عوارض آن حساسیت دندان ها نسبت به سرما و گرما می باشد که این عارضه نیز پس از مدتی برطرف خواهد شد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با عوارض این روش آشنا کرده و هم چنین روش های کاهش و درمان آن ها را نیز معرفی کنیم. اما نکته اصلی که باید به آن در انجام کامپوزیت توجه کرد، تا از بروز عوارض بعد از آن جلوگیری کرد انتخاب درست دندانپزشک با مهارت و دقت بالا می باشد.