تمام افراد در طول دوران زندگی خود دچار درد شدید دندان و همینطور عفونت و مشکلات دندانی خواهند شد که برای درمان آن به دندانپزشکی مراجعه خواهند کرد. برخی از این دردها به دلیل پوسیدگی دندان و ریشه بوده که در اثر رسیدن عفونت به بخش داخلی و پالپ دندان ایجاد خواهد شد و برای درمان آن باید از عصب کشی دندان استفاده کرد. درد ناشی از این عفونت به خصوص دردهای شبانه بسیار آزاردهنده و غیرقابل تحمل می باشد و در برخی از مواقع با مصرف مسکن نیز آرام نخواهد شد بنابراین حتما باید برای برطرف کردن درد، عفونت و پوسیدگی دندان جهت انجام عصب کشی دندان به دندانپزشکی خوب و با تجربه مراجعه کنید.
برای آشنایی بیشتربا عصب کشی دندان و مراحل انجام آن ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.
عصب کشی دندان چیست؟
روشی که توسط آن عفونت های موجود در بخش داخلی و نرم دندان به نام پالپ را از بین برده و سپس ریشه را با مواد مخصوص پر می کنند، عصب کشی دندان نامیده می شود. در واقع در صورتی که پوسیدگی دندان در مراحل اولیه درمان نشود، گسترش پیدا کرده و به عصب دندان خواهد رسید که همین امر موجب بروز درد دندان خواهد شد بنابراین از عصب کشی برای درمان استفاده خواهد شد؛ که در این روش در ابتدا ریشه عفونی شده از دندان خارج شده و سپس برای جلوگیری از وارد شدن باکتری ها به ناحیه درمان و برگشت دوباره عفونت و باکتری به سیستم اعصاب، با مواد مخصوص پر خواهند شد. انجام این کار موجب بهبود درد دندان و همینطور نگه داشتن دندان عفونی شده بدون اعصاب زنده خواهد شد.
علت انجام عصب کشی دندان
به دلایل مختلفی، عصب کشی دندان انجام خواهد شد که در ادامه علت های مختلف انجام این روش را بررسی خواهیم کرد. مواردی که منجر به انجام عصب کشی می شوند عبارتند از:
• وجود پوسیدگی های عمیق دندانی به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و عدم درمان سوراخ ها و حفره های دندانی
• ترک داشتن دندان ها
• وارد شدن آسیب به دندان ها مانند ضربه به دندان و برخورد اشیای سخت به دندان
یکی از علت های اصلی انجام عصب کشی دندان، برای جلوگیری از گسترش پوسیدگی و عفونت به بخش های دیگر بوده تا از دندان ها نیز محافظت شود و این امر موجب از بین رفتن دندان نشود.
علائم عفونت دندان و نیاز به عصب کشی
درد دندان در شب هنگام
تغییر رنگ دندان ها
التهاب و ورم دندان ها
وجود چرک در لثه ها
درد دندان به صورت خود به خودی
افزایش حساسیت دندان به سرما و گرما
احساس درد در حین جودن غذا
درد غدد لنفاوی در قسمت سر و گردن
نحوه انجام عصب کشی دندان
این روش توسط بهترین دندانپزشک زیبایی با توجه به مقدار آسیب دیدگی دندان در سه مرحله شامل خارج کردن ریشه، تمیز کردن، شکل دادن به فضای کانال و پر کردن انجام خواهد شد؛ که در ادامه به بررسی تمام این مراحل خواهیم پرداخت. باید به این نکته اشاره کرد که در برخی از افراد که عفونت دندان آن ها شدید می باشد، باید قبل از انجام عصب کشی، فرد مدتی از چرک خشک کن استفاده کند تا عفونت و التهاب و ورم ناشی از آن مقدری کاهش پیدا کند و بعد عصب کشی دندان انجام شود.
مرحله اول
در ابتدای کار باید محل عصب کشی دندان توسط بی حسی، بی حس شده تا در حین درمان فرد دردی را احساس نکند و سپس باید قسمتی از دندان که دارای پوسیدگی می باشد برداشته شده تا دندانپزشک به کانال های ریشه عفونی و آلوده دسترسی پیدا کند و محتویات کانال ریشه عفونی شده و به اصلاح عصب دندان در این مرحله به طور کامل خارج خواهد شد.
مرحله دوم
در این مرحله پس از خارج کردن عصب دندان باید، کانال ریشه و باز شده توسط آنتی بیوتیک های موضعی برای سرکوب عفونت های ایجاد شده و همینطور جلوگیری از شدت یافتن دوباره آن ها پوشش داده می شوند؛ و همینطور کانال ها به طور کامل تمیز و ضدعفونی خواهند شد.
مرحله سوم
پس از مرحله تمیز کردن و ضدعفونی کردن کانال های ریشه، دندانپزشک باید شکاف ایجاد شده در ابتدای عصب کشی در قسمت بالای دندان را به وسیله مواد مخصوص مانند خمیر سیلر و لاستیکی پر کند تا از کانال ها از وارد شدن آسیب توسط بزاق در امان بمانند.
در نهایت نیز ممکن است بعد از اتمام عصب کشی آنتی بیوتیک هایی برای اطمینان از بین رفتن عفونت توسط دندانپزشک تجویز شود.
نکات مهم مراقبتی بعد از عصب کشی دندان
دوران نقاهت این عمل تنها یک روز بوده و افراد می توانند پس از گذشت یک روز به انجام کارهای روزمره ی خود بپردازند. پس از بین رفتن اثر بی حسی افراد در ناحیه دندان و لثه خود احساس درد داشته و حتی ممکن است لثه های آن ها دچار ورم و التهاب شود که برای از بین بردن این علائم و همینطور تسریع دوران بهبودی یک سری مراقبت ها وجود دارد که در ادامه آن ها را عنوان خواهیم کرد.
• خودداری از جویدن مواد غذایی و خوراکی های سفت و سخت با دندان عصب کشی شده
• مسواک زدن به طور منظم و استفاده از نخ دندان
• استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید جهت شست و شوی دندان ها
• مصرف مسکن هایی مانند استامینوفن، ایبوپروفن و … برای کاهش درد در صورت تجویز پزشک
• به این نکته توجه داشته باشید که اگر درد دندان ها و همینطور ورم لثه شدید بود باید به کلینیک دندانپزشکی و دندانپزشک خود مراجعه کنید.
خطرات عصب کشی دندان
این روش در صورتی که توسط دندانپزشکی با تجربه و با مهارت انجام شود بدون عوارض و خطرات بوده و موجب حفظ دندان طبیعی و جلوگیری از عفونت مجدد به دندان خواهد شد.
اما در صورتی که این روش توسط دندانپزشک بی تجربه و همینطور توسط ابزار آلوده ای انجام شود، منجر به ایجاد عوارضی نظیر آبسه دندان، شکستن دندان عصب کشی شده و عفونت لثه خواهد شد.
سخن پایانی
هدف ما از ارائه این مقاله آشنایی کامل شما با عصب کشی دندان و نحوه انجام آن بود، باید به این نکته نیز اشاره کنیم که این روش زمان بر می باشد و ممکن است بر برخی از مواقع نیاز به جلسه ی دومی هم باشد که در جلسه دوم به طور کامل ریشه دندان مسدود شده و باکتری ها دیگر به ریشه دندان نفوذ پیدا نخواهند کرد. این روش از حساسیت بالایی برخوردار است و باید برای انجام آن به دندانپزشکی متبحر و با تجربه مراجعه کنید.
دکتر طاهره نوروززاده دندانپزشک زیبایی و درمانی با سال ها سابقه در این حوزه بهترین انتخاب برای انجام این روش می باشد.
سوالات متداول
به دلایل مختلفی مانند بلند بودن پانسمان و ترمیم دندان، التهاب انتهای ریشه ها، حساسیت به مواد پر کننده و … افراد دچار درد دندان بعد از عصب کشی خواهند شد که امری طبیعی می باشد و پس از گذشت چند روز کاهش پیدا خواهد کرد. برای رفع این درد می توان از مسکن هایی مانند ایبوپروفن و .. با تجویز پزشک استفاده کرد.
در صورتی که عصب کسی توسط مواد نا مرغوب و همینطور توسط یک متخصص دندانپزشک بی تجربه انجام شود، یا مراقبت های بعد از عصب کشی به خوبی رعایت نشود، نتیجه ی خوبی نداشته و ممکن است نیاز به عصب کشی مجدد دوباره ی آن باشد.