جراحی دندان عقل یکی از عمل های شایع در دندانپزشکی میباشد و در اکثر موارد جهت پیشگیری از آسیب به سایر دندانها انجام میشود. دورهی بهبودی پس از این جراحی کوتاه میباشد و اکثر دندانپزشکان این جراحی را طی زمان کوتاهی انجام میدهند.
در این مقاله به بررسی کاندیدای مناسب جراحی دندان عقل و همینطور نحوه انجام جراحی خواهیم پرداخت. پس با ما تا پایان مقاله همراه باشید.
دلایل انجام جراحی دندان عقل
در برخی از افراد هر ۴ دندان عقل به صورت طبیعی رشد میکنند و هیچ گونه مشکلی برای سایر دندانها ایجاد نمینمایند اما در صورت بروز برخی مشکلات دندانپزشک به شما پیشنهاد مینماید که دندان عقل خود را خارج نمایید، مهمترین دلایل جهت جراحی عبارتند از:
- زاویه رویش نامناسب دندان عقل
- کوچک بودن فک و فشار دندان عقل به سایر دندانها که منجر به کج شدن دندانهای جلو میشود.
- عدم رشد کامل دندان عقل و باقی ماندن قسمتی از آن در زیر لثه یا استخوان فک (در صورت بروز این مشکل و عدم درمان به موقع مشکلات پیچیدهای ممکن است ایجاد شود)
- درد شدید در محل دندان عقل
- بیماریهای لثه به ویژه در ناحیه دندانهای آسیاب
- پوسیدگی دندان عقلی که به طور کامل در نیامده است.
- ایجاد کیست در اطراف دندان عقل
- آسیب و فشار دندان عقل به دندان مجاور
همان طور که پیشتر ذکر شد جراحی این دندان به عنوان یک جراحی پیشگیرانه جهت آسیبهایی که در آینده ممکن است ایجاد نماید انجام میشود.
سن مناسب جهت جراحی دندان عقل
دندان عقل را در هر سنی میتوانید جراحی نمائید اما بیشتر دندانپزشکان توصیه میکنند این جراحی در اوایل ۲۰ سالگی که رشد دندان عقل هنوز در حال انجام است صورت پذیرد.
اقدامات پیش از جراحی دندان عقل
پس از تشخیص ضرورت خارج ساختن دندان عقل، دندانپزشک شما را به یک جراح دندان ارجاع میدهد. جراح بعد از معاینهی دندان عقل جهت بررسی موقعیت دقیق دندان در فک یک عکس با استفاده از اشعه ایکس توصیه خواهد کرد.
این جراحی با بیحسی موضعی و در موارد نادر ممکن است با بیهوشی عمومی انجام شود. پیش از جراحی باید در مورد داروها و انواع ویتامینها و مکملهایی که مصرف مینمائید به پزشک اطلاع دهید، گاهی اوقات لازم است که مصرف برخی داروها چند روز پیش از جراحی قطع شود.
روند جراحی دندان عقل
در صورتی که دندان عقل به صورت کامل رشد کرده باشد، جراحی با ایجاد چند برش در کنار آن آغاز میشود و در صورتی که دندان عقل در زیر لثه یا استخوان قرار داشته باشد فرآیند جراحی کمی پیچیده میشود، در این زمان ابتدا برشهای عمقی برای اینکه دندان در معرض دید قرار بگیرد ایجاد میشود و سپس با شل کردن ریشهها در محل خود آن را خارج میسازند، در انتها چند بخیه جهت جلوگیری از خونریزی و بهبود سریعتر اعمال میشود، بخیه ها در طی چند روز خود به خود از بین می روند، اگر پس از یک هفته بخیهها از بین نرفتند، لازم است تا با مراجعه به بهترین دندانپزشک زیبایی در تهران برای کشیدن آن ها اقدام نمائید.
به طور کلی جراحی این دندان حدود یک ساعت زمان میبرد، گاهی اوقات ممکن است با توجه به شرایط بیمار به زمان بیشتر یا کمتری نیاز باشد.
مراقبتهای پس از جراحی دندان عقل
چند ساعت پس از جراحی و زمانی که تاثیر داروی بی حس کننده از بین برود ممکن است مقداری درد و ناراحتی داشته باشید که جهت جلوگیری از درد بهتر است داروهای مسکن را به موقع مصرف نمائید.
تورم و خونریزی خفیف پس از جراحی طبیعی بوده و به مرور برطرف میشود.
این نکات مراقبتی عبارتند از:
- چند روز اول پس از جراحی تا جائی که امکان دارد استراحت نمائيد.
- به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت از انجام هرگونه فعالیت شدید خودداری نمائيد.
- کمپرس آب سرد یا کیسه یخ جهت کاهش تورم در ناحیه صورت میتواند اثرات مثبتی داشته باشد.
- محل جراحی را توسط دهانشویههای ضدعفونی کننده به صورت مداوم روزی چند بار شستشو دهید.
- در هنگام مسواک زدن مراقب باشید به بخیهها آسیب و فشاری وارد نشود.
- تمام داروها به خصوص آنتی بیوتیکها را به موقع مصرف نمائید.
زمان بهبودی پس از جراحی دندان عقل
در بیشتر افراد پس از گذشت ۳ الی ۴ روز میزان درد و التهاب کاهش مییابد اما برای بهبود کامل لثه ها باید چند هفته صبر نمائيد. جهت کاهش دورهی نقاهت لازم است تا تمام داروها و دستورالعملهایی را که دندانپزشک خوب در سعادت آباد به شما ارائه نموده است را به طور کامل اجراء نمائید.
بیشتر افراد پس از ۲ الی ۳ روز به محل کار خود باز میگردند و یا فعالیتهای روزمرهی خود را از سر میگیرند اما در صورتی که در محل کار باید وسایل سنگین را جابه جا کنید یا فعالیتهای سنگین بدنی انجام دهید بهتر است تا حدود یک هفته جهت بازگشت به محل کار خود صبر نمائيد.
رژیم غذایی پس از جراحی
- پس از جراحی تا زمان بهبودی باید غذاهای نرم مانند پاستا، برنج، تخم مرغ، فرنی، سوپ، آش و … مصرف نمائید.
- محصولات غذایی خنک مانند بستنی و ماست خنک در التیام زخمهای پس از جراحی میتواند کمک کننده باشند.
- از نوشیدن با نی خودداری نمائید زیرا ممکن است لختههای خون را که در روند بهبودی موثر هستند را از بین ببرد.
سخن پایانی
یکی از دندان های مهم که در بازه سنی ۱۸ الی ۲۷ سالگی در قسمت انتهایی فک بالایی و یا پایینی رشد می کند، دندان عقل می باشد که به دلیل در دسترس نبودن آن مراقبت از آن به خوبی انجام نشده و بسیار زود خراب خواهد شد، و در صورتی که به طور نامناسب رشد کرده و در گوشت لثه گیر کند باید برای خارج کردن آن از جراحی دندان عقل استفاده کرد.