امروزه کامپوزیت دندان یکی از روش های محبوب برای اصلاح طرح لبخند به شمار می رود که می توان رنگ آن ها را متناسب با رنگ دیگر دندان ها و رنگ پوست انتخاب کرد. یکی از نگرانی های افراد برای انجام کامپوزیت، زرد شدن و تغییر رنگ آن ها می باشد که در طول عمر آن ها نیز بسیار موثر است. اما باید به این نکته اشاره کرد که کیفیت مواد استفاده شده در کامپوزیت ها و نوع برند آن ها در این امر تاثیرگذار می باشند. به طور مثال نانوکامپوزیت ها مقاومت بیشتری در برابر تغییر رنگ خواهند داشت.
در این مقاله به طور کلی به بررسی علت تغییر رنگ کامپوزیت ها و هم چنین چگونگی نحوه ترمیم آن ها خواهیم پرداخت.
علت تغییر رنگ کامپوزیت دندان
تغییر رنگ کامپوزیت ها به خودی خود و با گذشت زمان رخ نخواهد داد و عوامل مختلفی در بروز این امر موثر هستند. می توان گفت که در برخی از موارد این تغییر رنگ کل سطح رویی کامپوزیت دندان را درگیر کرده و در برخی از مورد نیز تنها در اطراف یک یا چند دندان رخ خواهد داد. در ادامه عوامل موثر در تغییر رنگ کامپوزیت ها را بررسی خواهیم کرد.
تغذیه نامناسب
مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های رنگی مانند قهوه، چای، نوشابه و همینطور عدم شست و شوی دهان پس از مصرف این مواد غذایی موجب تغییر رنگ کامپوزیت دندان خواهد شد بنابراین باید رژیم غذایی بعد از کامپوزیت به درستی رعایت شود.
مصرف سیگار و دخانیات
استعمال سیگار و دخانیات موجب ایجاد لکه هایی بر روی کامپوزیت ها خواهد شد و علاوه بر آن نیز مشکلات و عوارضی را برای سلامت دهان و دندان افراد ایجاد خواهد کرد، بنابراین توصیه می شود که پس از انجام کامپوزیت باید از مصرف سیگار و دخانیات خودداری کرد.
برگشت لثه
برشگت لثه به طو معمول با افزایش سن رخ خواهد داد و موجب باقی ماندن ذره های غذا در فاصله بین دندان و خط لثه و همینطور پوسیدگی دندان خواهد شد، که این امر منجر به نمایان شدن چسب زیر ونیر شده و همینطور مواد کامپوزیت موجود در آن نیز رنگ خواهد گرفت.
کیفیت کامپوزیت
همانطور که در بالاتر اشاره کردیم انواع مختلفی از کامپوزیت ها وجود دارد که هر کدام از آن ها رنگ ها و کیفیت های مختلفی دارند؛ و هم چنین مواد به کار رفته در آن ها نیز با هم فرق دارند که همه ی این ها در کیفیت کلی آن ها و میزان مقاومت کامپوزیت ها در برابر تغییر رنگ تاثیرگذار هستند. بنابراین انتخاب نوع کامپوزیت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و یک انتخاب نادرست منجر به تغییر رنگ آن ها خواهد شد.
آسیب دیدن دندان ها
یکی دیگر از عواملی که در تغییر رنگ کامپوزیت ها تاثیرگذار است، وارد شدن آسیب به دندان ها مانند پرت شدن از جایی یا برخورد صورت با یک شیء سخت که منجر به صدمه دیدن دندان ها می شود. صدمه دیدن دندان ها موجب فرسوده شدن عاج و تغییر رنگ خواهد شد که این تغییر رنگ از پشت کامپوزیت ها به دلیل نازک بودن ورقه های ونیر سرامیکی کاملا مشخص خواهد بود.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
یکی از نکات مهم در مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان، رعایت درست و اصولی بهداشت دهان و دندان می باشد که در صورت عدم رعایت آن، مواد غذایی در اطراف و همینطور سطح کامپوزیت ها جمع شده و منجر به تغییر رنگ آن ها خواهد شد. بنابراین باید به طور مداوم و مرتب از مسواک، نخ دندان و دهانشویه برای ماندگاری کامپوزیت ها استفاده کرد.
مهارت و تخصص دندانپزشک
از مهم ترین عوامل در کیفیت و طول عمر کامپوزیت دندان، مهارت و تجربه ی دندانپزشک می باشد، در صورتی که فرم دهی کامپوزیت ها و همینطور پولیش زدن آن ها به طور اصولی توسط دندانپزشک انجام شود دیگر مشکلاتی از قبیل تغییر رنگ کامپوزیت ها پس از مدت کوتاهی برای افراد پیش نخواهد آمد.
اصلاح و ترمیم تغییر رنگ کامپوزیت دندان
در صورتی که تغییر رنگ را در کامپوزیت های خود مشاهده کردید باید برای اصلاح آن به بهترین دندانپزشک زیبایی مراجعه کنید که دندانپزشک بعد از بررسی علت تغییر رنگ آن را اصلاح خواهد کرد.
اگر تغییر رنگ جزئی و کم باشد می توان از پولیش برای از بین بردن آن ها استفاده کرد، و اگر علت تغییر رنگ آن ها ایجاد فاصله ای میان کامپوزیت و دندان باشد می توان این فاصله را ترمیم کرد، اما باید به این نکته اشاره کرد که اگر مدت زمان زیادی از نصب کامپوزیت ها و تغییر رنگ آن ها گذشته باشد باید کامپوزیت ها را به کلی عوض کرد.
روش های پیشگیری از تغییر رنگ کامپوزیت دندان
با استفاده از روش هایی می توان از تغییر رنگ کامپوزیت ها جلوگیری کرد، این روش ها عبارتند از:
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- استفاده از مسواک و نخ دندان
- رعایت رژیم غذایی مانند پرهیز از مصرف قهوه و چای
- خودداری از مصرف دخانیات
- استفاده از دهان شویه
سخن پایانی
هدف از ارائه این مقاله آشنایی شما با علت تغییر رنگ کامپوزیت دندان و همینطور اصلاح و ترمیم آن ها بود. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. تنها به این نکته توجه داشته باشید که برای جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت ها باید به بهترین متخصص دندانپزشکی و بهترین کلینیک دندانپزشکی با تجهیزات کامل و پیشرفته مراجعه کنید.
سوالات متداول
بله، استفاده از خمیردندان های ساینده و سفید کننده منجر به بد رنگ شدن کامپوزیت ها خواهد شد بنابراین باید از بهترین مارک خمیر دندان و همانطور خمیر دندان مناسب دندان های کامپوزیت شده استفاده کرد.
یون هایی در داخل رنگ قهوه وجود دارد که بسیار در تغییر رنگ کامپوزیت ها موثر می باشد، هم چنین شکر و ph موجود در قهوه به تغییر رنگ بیشتر کامپوزیت ها دامن خواهد زد.
خیر، روش هایی مانند استفاده از جوش شیرین و .. برای سفید کدن دندان ها منجر به زردتر شدن آن ها خواهد شد و هم چنین استحکام و دوام آن ها را نیز از بین خواهد برد، بنابراین برای اصلاح آن باید حتما به دندانپزشک زیبایی مراجعه کنید.