انواع ایمپلنت دندان، توسط جراحان دندانپزشک برای افراد با مشکلات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. شاید برای شما هم این سوال پیش آید که ایمپلنت دارای چند نوع مختلف است؟ هر یک از آن ها چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ به طورکلی از نظر تکنیک اجرا، جنس، برند، اندازه و …. ایمپلنت ها به انواع مختلفی دسته بندی میشوند. در این مقاله به طور کامل از هر نظر به جزئیات آن ها پرداختیم تا در زمان مراجعه و تصمیم گیری بهترین نوع ایمپلنت دندان را برای خود برگزینید.
انواع ایمپلنت دندان از نظر جنس
از نظر جنس، ایمپلنت های دندان به دو نوع فلزی و غیرفلزی تقسیم میشوند. با پیشرفت علم دندانپزشکی، کمتر از مواد فلزی استفاده میشود و از بهترین متریال برای ساخت این ایمپلنت ها استفاده میشود. در ادامه با انواع ایمپلنت دندان از نظر تفاوت جنس آشنا شوید.
ایمپلنت جنس تیتانیوم
اکثر ایمپلنت های دندان از جنس تیتانیوم ساخته میشوند. تیتانیوم به دلیل خواص فیزیکی و بیولوژیکی خود، بسیار مناسب برای استفاده در عمل جراحی دندانپزشکی است. بدن به خوبی با آن سازگار هستند و تحریک واکنش های نامطلوب در بدن را کاهش میدهد. در عین حال که این فلز بسیار با بدن سازگاری دارد اما امروزه میزان خلوص به کارگیری تیتانیوم در مواد ساخت این نوع ایمپلنت ها صد در صد نیست اما به طور کلی باید بدانید که از نظر قیمت به صرفه هستند.
ایمپلنت جنس زیرکونیوم
ایمپلنت های زیرکونیوم از مواد سرامیکی کریستالی با کیفیت بالا ساخته میشوند. زیرکونیوم به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی برای این تکنیک بسیار مناسب است. زیرکونیوم از جدیدترین و بهترین موادی است که برای ساخت ایمپلنت ها در نظر گرفته شده است و دیگر بیماران نگران ایجاد حساسیت به پایه ایمپلنت را نخواهند داشت.
انواع ایمپلنت دندان از نظر اندازه
ایمپلنت های دندان معمولاً در اندازه های مختلفی تولید میشوند تا بتوانند با نیازهای مختلف بیماران سازگاری داشته باشند. اندازه ایمپلنت های دندان عموماً بر اساس قطر و طول آن ها تعیین میشود. در زیر، برخی از اندازه های رایج ایمپلنت های دندان آورده شده است:
ایمپلنت استاندارد
ایمپلنت دندان معمولی یکی از انواع ایمپلنتهای دندان به شمار می رود. جراحی ایمپلنت معمولی حدود ۶ ماه زمان برده و پزشک ابتدا کاشت پایه را انجام میدهد؛ و بعد از مدتی به محلی که دندان کاشته شده است فرصت خواهد داد تا خودش را ترمیم کند. ایمپلنت دندان باید با بافت استخوان یکپارچه شود. ایمپلنتهای معمولی قطرشان حدود ۳ میلیمتر است. البته در برخی از مواقع قطر آنها شاید بیشتر باشد.
قطر: حدود ۳.۵ تا ۴.۲ میلیمتر
طول: حدود ۸ تا ۱۶ میلیمتر
ایمپلنت مینی
مینی ایمپلنت یکی از ایمپلنتهای دندان به شمار میرود که قطر آن کمتر از ۳ میلیمتر است. به طور معمول پزشک زمانی از مینی ایمپلنت استفاده میکند، که فضای زیادی برای کاشت معمولی در استخوان فک وجود ندارد. این ایمپلنت برای جایگزین کردن دندانهای جلویی و یا حمایت کردن از دندانهای مصنوعی گزینه بسیار عالی است. مینی ایمپلنتها سطح بسیار کمی برای جوش خوردن دارند. به همین دلیل استفاده از آنها در تمامی شرایط مناسب نمیباشد.
قطر: حدود ۳ میلیمتر یا کمتر
طول: حدود ۶ تا ۸ میلیمتر
ایمپلنت واید
یکی دیگر از انواع ایمپلنت، ایمپلنت فوری است. مراحل کاشت دندان در این نمونه ایمپلنت بسیار سریع است. بیمار بعد از زمان بسیار کوتاهی قادر خواهد بود که، دندانهای جایگزینش را مورد استفاده قرار دهد. البته باید بدانید که ایمپلنتهای فوری تا حدودی معایبی هم دارند. استفاده از این شرایط تنها زیر نظر دندانپزشک انجام میگردد. فشار زیادی بر روی ایمپلنت وارد خواهد شد.
دندانپزشک مدت کوتاهی بعد از کاشت باید یک دندان خاص و موقت را روی آن قرار دهد تا فشار زیادی روی ایمپلنت وارد نشود. بعد از آن نیز باید بیمار رژیم غذایی خاصی را رعایت کرده و پس از آنکه ایمپلنت با بافت دندان یکپارچه شد، دندان دائم به عنوان جایگزین دندان موقت جای خود را ثابت میکند.
– قطر: حدود ۵ تا ۶ میلیمتر
– طول: حدود ۱۰ تا ۱۶ میلیمتر
ایمپلنت ۴ عددی
ایمپلنتهای ۴ عددی یکی دیگر از انواع ایمپلنتهای دندان هستند. در این ایمپلنت برای محکم کردن هر یک از دندانهای جایگزین باید روش خاصی اجرا شود. روش ایمپلنتهای ۴ عددی در قسمت جلویی فک انجام خواهد شد. ناحیه جلویی فک نسبت به دیگر نواحی ضخیمتر بوده و قدرتش بیشتر است. بنابراین این روش برای افرادی که استخوانهایشان تحلیل رفته و قادر به استفاده از ایمپلنتهای معمولی نیستند، گزینه بسیار عالی است.
اگر دندانهای مصنوعی در قسمت فک پایین قرار بگیرند؛ این روش یکی از روشهای تخصصی و پیچیده است. به همین دلیل باید تنها توسط دندانپزشک متخصص انجام شود.
اندازه ایمپلنت دندان به عواملی مانند نیاز بیمار، موقعیت و تعداد دندان هایی که قرار است جایگزین شوند، ساختمان استخوان فک بستگی دارد.
انواع ایمپلنت دندان از نظر مراحل کاشت
از نظر کاشت، انواع مختلفی برای ایمپلنت وجود دارد.
ایمپلنت دندان تک مرحله
در این نوع ایمپلنت از فیکسچر بلندتر استفاده میکنند تا قسمت های فوقانی ایمپلنت قابل مشاهده باشد. بعد از اینکه بهبودی ایجاد شد، اباتمنت را روی ایمپلنت قرار میدهند و این کاشت در یک جلسه انجام خواهد شد.
ایمپلنت دندان دو مرحله
طی مرحله اول، لثه را شکاف داده و سپس فیکسچر را در آن قرار میدهند. بعد از گذشت حدودا ۴ ماه، تاج را بر روی آن قرار میدهند.
انواع ایمپلنت دندان از نظر نوع فیکسچر
از نظر نوع فیکسچر یعنی قسمتی که به استخوان فک متصل میشود. اندواستیل و ساب پریواستیل در واقع دو فیکسچر هستند که بهترین جراح ایمپلنت باید بین آن دو، مناسب ترین را برای فرد برگزیند. ایمپلنت داخل استخوانی با استفاده از روش اندواستیل و پیچ و تیغه نیز در استخوان فک جایگذاری میشود. این پایه در سطح استخوان جوش خورده و باید بدانید که این نوع کاشت دارای مقداری درد است.
کاشت ایمپلنت دندان به روش ساب پریواستیل، در زیر لثه انجام میشود و دیگر بر سطح استخوان فک قرار نمیگیرد. این نوع کاشت ایمپلنت معمولا برای افرادی که استخوان محکمی ندارند نیز استفاده میشود و دیگر برای فرد از پیوند استخوان استفاده نمیکنند. اسکلت فلزی در زیر ناحیه لثه قرار داده شده و پروتز یا تاج ایمپلنت بعد از جوش خوردن و گذر زمان بر روی آن نصب میشود.
انواع ایمپلنت دندان از نظر ظاهر
ایمپلنت های دندان از لحاظ ظاهر به سه دسته تقسیم میشوند که اکثریت افراد از مدل صاف آن استفاده میکنند. این سه گروه عبارتند از:
ایمپلنت استوانه ای
ایمپلنت صاف
ایمپلنت مخروطی
بهترین نوع ایمپلنت کدام است؟
انتخاب بهترین نوع ایمپلنت دندان بستگی به عوامل متعددی دارد که شامل وضعیت دهان و فک، سلامت عمومی بیمار، ترجیحات فردی و نیازهای استخوانی و بافتی لثه میشود. هر نوع ایمپلنت دندان مزایا و معایب خود را دارد و بهترین گزینه برای هر فرد ممکن است، متفاوت باشد بنابراین انتخاب بهترین نوع ایمپلنت را لطفا بر عهده جراح دندانپزشک خود قرار دهید. در واقع ایمپلنتی را میتوان به عنوان بهترین انتخاب کرد که برند سازنده آن از مواد مرغوب و با کیفیت استفاده کرده باشند و همچنین دوام طولانی داشته باشد.
سوالات متداول در مورد انواع ایمپلنت دندان
هر واحد ایمپلنت فلزی و غیر فلزی دارای تفاوت هایی از نظر هزینه هستند که این مورد به کشور سازنده و برند انتخابی شما بستگی دارد.
در صورتی که هر یک از انواع ایمپلنت دندان به درستی برای شما انجام شده باشند و پیوند بین استخوان فک و ایمپلنت به خوبی شکل گرفته باشد، ایمپلنت قابلیت جابجایی نخواهد داشت.
در نهایت بدانید که…
با خواندن این مقاله دانستید که انواع ایمپلنت دندان در دندانپزشکی وجود دارد که برای هر شخص با توجه به نوع مشکل و مقدار هزینه ای که مدنظر قرار داده است نیز انتخاب میگردد. به طور کلی انتخاب نوع ایمپلنت را به دندانپزشک خود بسپارید زیرا ایشان با ساختار لثه و استخوان فک آشنایی کامل دارند و میتوانند مناسب ترین نوع را برای شما برگزینند.